Tuesday, 9 July 2013

Ketahui Punca Sengugut Dan Cara Mengatasinya


Lazimnya sebahagian wanita akan mengalami sengugut ketika "period" tapi tidak semua. Hanya sebahagiannya sahaja. Jom kita ketahui bagaimana terjadinya sengugut dan cara mengatasinya.

Sengugut ataupun istilah perubatannya "dismenore" adalah merupakan antara keluhan yang sangat menganggu pada wanita usia produktif. Ia bukan sahaja sesuatu yang sangat menyakitkan malah turut mengganggu aktiviti seharian seseorang wanita sehingga menurunkan prestasi hidup dan kerjanya.
Dismenore berasal dari perkataan Greek yang terdiri dari "Dis" yang bermaksud dukar atau sulit. "Men" atau bulan dan "rheein" yang bermaksud mengalir atau keluar. Jadi makna secara umumnya bererti kesakitan saat hadi, atau haid yang sukar dan bermasalah. Secara medis, dysmenorrhea ini didefinasikan sebagai kesakitan yang dialami ketika haid, sehingga mengganggu aktiviti seharian dan memerlukan terapi.


Gejala Sengugut

Selain daripada rasa sakit, senggugut  disertai dengan keluhan lain seperti sakit kepala, mual, muntah dan diare. Rasa sakit selalunya dirasakan pada hari pertama haid terutamanya saat aliran haid mula terjadi dengan banyak.


Bagaimana sengugut terjadi?
Senggugut terjadi disebabkan kontraksi atau pengecutan otot rahim yang berlebihan saat haid. Pengecutan ini dipacu terutamanya oleh hormon yang kita kenal sebagai hormon prostaglandin. Sebagai mana yang kita tahu, saat haid, dinding dalam rahim yang tadinya tebal sebagai persedian untuk terjadinya kehamilan , akhirnya disebabkan tidak terjadinya proses pembenihan oleh sperma, maka akan mengalami pemerosotan.Lapisan tisuyang tebal itu akan dihancurkan oleh tubuh secara biologis. Kematian sel-sel ini secara langsung akan menghasilkan hormone prostaglandin. Maka tidak hairan pada orang yang sedang haid kadar hormone ini memang tinggi. Namun tidak semua orang akan mengalami rasa sakit yang sampai mengganggu aktiviti mereka.

Kontraksi yang dipacu oleh prostaglandin ini sangat penting untuk memastikan rahim bersih daripada sel-sel yang mati tadi. Tetapi disebabkan kadar prostaglandin yang terlalu tinggi tadi , keluhan senggugut akan muncul.


Kenapa ada yang senggugut kenapa ada yang 
tidak?

Disebabkan senggugut merupakan penyakit hormonal jadi faktor genetik sangat memainkan peranan.Sekiranya adik beradik anda ada yang senggugut anda mungkin akan mengalaminya juga.Selain itu terdapat beberapa faktor risiko lain yang dapat meningkatkan kemungkinan seseorang itu mengalami senggugut iaitu haid pertama yang dini( menarche), kitar haid yang panjang, merokok, obesiti dan peminum alkohol. Stress emosi yang tinggi dan rehat yang tidak mencukupi dapat mengganggu kestabilan hormon tubuh dan seterusnya memacu penyakit ini.
APAKAN SUPPLEMENT YANG DAPAT MEMBANTU MENGURANGKAN RASA SAKIT SEMASA DATANG BULAN..


GLA COMPLEX
***********************************

 Kandungan yang terdapat di dalam GLA COMPLEX... dapat membantu mengawal selia Estogen dan Testosteron iaitu... GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia Hormon bagi lelaki dan wanita...memperbaiki simptom PMS seperti...kesakitan..mood swing...retensi air dan sakit payudara....


Dengan pengambilan supplement ini mungkin sedikit sebanyak dapat memberikan keselesaan semasa datang bulan..dan menghilangkan simptom PMS.....
*************************************************

Credit : Explorasi Sihat
Post a Comment